Hvad er en VPN service?

Hvad er en VPN service og hvordan bruger man den?

VPN står for Virtual Private Network og er en slags forbindelse som er sikker, anonym og krypteret. Du kan tænke på en VPN som en slags “tunnel” mellem din computer og serveren hos den VPN service som du forbinder til. Al den data der går gennem tunellen er sikret og krypteret mod indtrængen udefra,  og din VPN udbyder forbinder derefter din “tunnel” til resten af internettet.

VPN udbydere har som regel mange servere overalt i verden. Dette betyder at når du forbinder til din VPN service fra Danmark, kan du vælge imellem servere i rigtig mange forskellige lande. Fordelen ved dette er, at hvis du forbinder til en server i f.eks. USA, så vil de hjemmesider du besøger tro at din computer eller mobil befinder sig i USA. Du får nemlig en amerikansk IP-adresse når du forbinder til en amerikansk VPN server. Med en amerikansk IP-adresse kan du pludselig tilgå hjemmesider som du normalt kun kan besøge fra USA, som f.eks. Netflix USA.

hvad er en vpn service?

Et andet eksempel er hvis du er i udlandet og gerne vil se dansk TV. Det kan man som regel ikke da kanalerne blokerer for forbindelser fra udlandet, og derfor er en VPN nødvendig. Med en VPN kan du forbinde til en server i Danmark, hvorefter dr.tv eller TV2 vil tro at din computer befinder sig i Danmark.

Ligesom der er hjemmesider der kun kan tilgås fra bestemte lande, er der hjemmesider der er blokerede for internetbrugere i bestemte lande. Et eksempel er Kina, hvor langt de fleste udlændinge i landet bruger en VPN service. Det er nemlig den eneste måde at tilgå sider som f.eks. Google, YouTube, Gmail og mange andre hjemmesider.

Man kan sige at det er lidt ligesom i gamle dage, hvor nogle dvd film havde regionskoder så de kun kunne ses i visse dele af verden. Løsningen var dengang at omkode sin dvd afspiller. En VPN kan lidt groft sagt beskrives som et værktøj der kan omkode din computer til et hvilket som helst land i verden, med et enkelt klik med musen.

 

Fordele ved at bruge en VPN service

At kunne snyde en hjemmeside til at tro at din computer eller mobil befinder sig i et andet land, er dog kun én af de mange fordele ved at bruge en VPN forbindelse.

I disse tider hvor regeringsmagter og spiontjenester overvåger alt og alle, er det vigtigt at værne om sit privatliv. Her kan en VPN service hjælpe dig. Eftersom al trafik bliver krypteret med en VPN, er du beskyttet mod personer der vil overvåge dig og de hjemmesider du besøger på nettet. I denne sammenhæng er det vigtigt at vælge en VPN udbyder som du kan stole på.

Det er også vigtigt at undersøge om din VPN udbyder gemmer dine aktivitetslogs (dvs. de hjemmesider du besøger og hvilke filer du downloader). Nogle udbydere gemmer aktivitetslogs, og nogle gemmer kun forbindelseslogs (dvs. hvor du forbinder fra og hvor længe du er forbundet). Det er også en god idé at undersøge hvor længe disse logs bliver gemt, og i hvilket land firmaet er registreret. Dette kan nemlig få betydning hvis myndighederne ransager firmaet og tvinger dem til at udlevere deres brugerdata. Her har nogle lande mere fordelagtige love end andre, f.eks. er USA et problematisk land for en VPN udbyder at være baseret i, da myndighederne har meget vide rammer for hvad de kan forlange at få adgang til. 

For at træffe det helt rigtig valg når det kommer til hvilken VPN tjeneste du skal benytte, anbefaler vi at du læser vores VPN anmeldelser og checker vores top 10 over VPN udbydere ud før du køber.